Στην κορυφή

 

 

 

Οι διαμεταφορείς “φοβούνται τα χειρότερα”

και “δεν έχουν ιδέα”

για τις τιμές των ναυτιλιακών μεταφορών

το επόμενο έτος

 

 

Οι τιμές spot των εμπορευματοκιβωτίων αυξάνονται και πάλι στις περισσότερες εμπορικές ζώνες, με μια μεγάλη αύξηση να αναμένεται τον Ιανουάριο πριν από τις διακοπές του κινεζικού νέου έτους.

Σύμφωνα με τον σημερινό δείκτη Ningbo Containerized Freight Index (NCFI), 15 από τις 21 διαδρομές του κατέγραψαν μέτριες αυξήσεις σε ένα συνεχιζόμενο σκηνικό περιορισμένης χωρητικότητας.

Και από την Ασία προς τη Βόρεια Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Δείκτης Εμπορευματοκιβωτίων (WCI) της Drewry παρέμεινε αμετάβλητος, στα 13.564 δολάρια ανά 40ft, ο δείκτης Freightos Baltic Index (FBX) σημείωσε αύξηση 1%, στα 14.345 δολάρια, ενώ ο νέος δείκτης Xeneta (XSI-C) βελτιώθηκε κατά 3%, στα 14.443 δολάρια ανά 40ft.

Αρκετοί μεταφορείς φέρονται τώρα να προσφέρουν στους διαμεταφορείς και τις NVOCCs Ασίας-Βόρειας Ευρώπης ναύλους με ισχύ μόλις δύο εβδομάδων και να αρνούνται να συμφωνήσουν οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμα συμβόλαια πριν από το CNY τον Φεβρουάριο.

Μια NVOCC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και γραφεία στην Κίνα δήλωσε στο The Loadstar αυτή την εβδομάδα ότι ο εκπρόσωπος του μεταφορέα “έβρισκε συνεχώς δικαιολογίες”, καθυστερούσε τις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια και “είτε έλεγε ψέματα είτε πραγματικά δεν είχε ενημερωθεί” για την πολιτική συμβολαίων του μεταφορέα για το επόμενο έτος.

Για τον εν λόγω φορτωτή και πολλούς άλλους πελάτες μικρών και μεσαίων μεταφορέων, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που επισκιάζει τους προϋπολογισμούς τους για το 2022.

“Δεν έχουμε δει κανέναν να προσφέρει ή να τηρεί συμφωνίες εκτός από τις τιμές spot για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλοι λένε ‘ας μιλήσουμε μετά το CNY'”, πρόσθεσε.

Ένας άλλος σύνδεσμος του βρετανικού διαμεταφορέα δήλωσε στο The Loadstar ότι “φοβόταν το χειρότερο” και ότι άλλοι μεταφορείς θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της Maersk, αποκλείοντας ουσιαστικά τους μικρότερους φορτωτές από το να απολαύσουν οποιαδήποτε σταθερότητα των τιμών το επόμενο έτος.

“Οι πελάτες μας θέλουν να ξέρουν πόσο θα είναι το κόστος των ναύλων τους το επόμενο έτος και, καθώς απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες, πραγματικά δεν έχουμε ιδέα”, είπε.

Εν τω μεταξύ, στον υπερειρηνικό, ο WCI αυτή την εβδομάδα είδε τα στοιχεία Ασίας-ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 5% προς τη δυτική ακτή, στα 10.138 δολάρια ανά 40ft, και κατά 4% για τα λιμάνια της ανατολικής ακτής, στα 13.118 δολάρια. Το FBX, το οποίο περιλαμβάνει τα premium fees, αυξήθηκε κατά 1% προς τη δυτική ακτή, στα 14.924 δολάρια ανά 40ft, ενώ τα λιμάνια της ανατολικής ακτής κατέγραψαν αύξηση 2,5%, στα 17.195 δολάρια.

Παρά το τέλος της περιόδου αιχμής στη γραμμή, το σχόλιο του NCFI σημειώνει ότι η ζήτηση “εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο”.

Από τα πλοία που εξακολουθούν να περιμένουν μια θέση ελλιμενισμού στα λιμάνια του San Pedro Bay του Λος Άντζελες και του Long Beach, το ad hoc ναυλωμένο panamax Zhong Gu Shan Dong 3.398 teu βρίσκεται στην άγκυρα εδώ και 51 ημέρες, χωρίς να υπάρχει άμεση ένδειξη για το πότε θα εργαστεί. Το κόστος και μόνο αυτής της ακινησίας θα σημάνει έναν τεράστιο λογαριασμό για τους ναυλωτές, ο οποίος υπολογίζεται από μία επαφή με μεσίτη ότι ξεπερνά τα 5 εκατ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ένας κινέζος διαμεταφορέας προειδοποίησε το The Loadstar αυτή την εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι λόγω της πτώσης του CNY την ίδια στιγμή με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου), η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τα εργοστάσια να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια των διακοπών, οπότε δεν θα υπάρξει η συνήθης πτώση της παραγωγής CNY.

Πηγή : theloadstar.com