Στην κορυφή

 

 

 

Τα έξοδα ναυτιλίας και εφοδιαστικής αναμένεται

να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2022

Τα στελέχη λένε ότι η περιορισμένη χωρητικότητα

και η υψηλή ζήτηση που έστειλαν τις τιμές στα ύψη φέτος

θα επεκταθούν και το επόμενο έτος

 

Οι εταιρείες προετοιμάζονται για περισσότερες απότομες αυξήσεις στις τιμές των ναυτιλιακών υπηρεσιών και των υπηρεσιών εφοδιαστικής το επόμενο έτος, αφού το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα για τη διακίνηση αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Οι πάροχοι μεταφορών και εφοδιαστικής επιδιώκουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των συμβολαίων για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας ότι η πληθωριστική πίεση που προκαλείται από την ισχυρή ζήτηση και τη στενότητα της χωρητικότητας στις αγορές εμπορευματικών μεταφορών είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Με την υψηλή ναυτιλιακή ζήτηση να εξακολουθεί να υπερτερεί κατά πολύ της περιορισμένης χωρητικότητας σε ολόκληρο τον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, οι εμπειρογνώμονες του κλάδου λένε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μεταφορών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές κατά τη διαπραγμάτευση νέων συμβάσεων. Τα στελέχη των θαλάσσιων μεταφορών λένε ότι αναμένουν ότι οι τιμές που καθορίζονται σε πολλά ετήσια συμβόλαια θα διπλασιαστούν σε σύγκριση με τις συμφωνίες που συνήφθησαν νωρίτερα φέτος, πριν οι συμφορήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού συμπιέσουν τη χωρητικότητα. Ορισμένες εταιρείες μεταφοράς φορτηγών προβλέπουν διψήφια αύξηση των συμβατικών τιμών για το 2022.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ολόκληρο τον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης δεμάτων, της μεταφοράς φορτηγών, της ωκεάνιας ναυτιλίας και της αποθήκευσης. Τα περισσότερα συμβόλαια εμπορευματικών μεταφορών αποτελούν αντικείμενο ετήσιας διαπραγμάτευσης, αν και πολλοί μεγάλοι φορτωτές μπορεί να έχουν πολυετείς συμφωνίες με διάφορους μεταφορείς.

“Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι λίγο σοκαρισμένοι αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Todd Bulmash, στέλεχος logistics και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Council of Supply Chain Management Professionals. “Προετοιμάζονται για το χειρότερο”.

Η τιμολόγηση στις περισσότερες αγορές εμπορευματικών μεταφορών και εφοδιαστικής γενικά κυμαίνεται μεταξύ σε μεγάλο βαθμό σταθερών τιμών μακροπρόθεσμων συμβολαίων και τιμολόγησης στην αγορά spot, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις μεταβολές της ζήτησης και στη διαθεσιμότητα της χωρητικότητας. Οι τιμές στις spot αγορές για τις θαλάσσιες μεταφορές, τις μεταφορές με φορτηγά και άλλες υπηρεσίες logistics έχουν κλιμακωθεί απότομα φέτος.

Για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό για τη σπάνια χωρητικότητα των φορτηγών στην ελεύθερη αγορά, ορισμένοι λιανοπωλητές και κατασκευαστές παρατείνουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με τους μεταφορείς για το 2022 με αντάλλαγμα μέτριες αυξήσεις τιμών, δήλωσε ο Chris Caplice, επικεφαλής επιστήμονας της DAT και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μεταφορών και Logistics του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. “Αν βγείτε σε διαγωνισμό, μπορείτε να περιμένετε ότι οι τιμές σας θα είναι κατά μέσο όρο 10% έως 15% υψηλότερες”, δήλωσε ο Δρ Caplice.

Το κόστος αποθήκευσης εμπορευμάτων θα αυξηθεί επίσης ταχύτερα, καθώς το κόστος εργασίας στις αποθήκες αυξάνεται και οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων επιδιώκουν αυξήσεις τιμών για να αντικαταστήσουν τις λήξεις των μισθώσεων που είχαν επιτρέψει στις εταιρείες να αποφύγουν την απότομη αύξηση των ενοικίων κατά τη διάρκεια του 2021.

Οι τιμές για τη μίσθωση βιομηχανικών ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 25% κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με τις τιμές που πλήρωναν οι ενοικιαστές στο τέλος των πενταετών μισθώσεων που έληξαν το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία ακινήτων CBRE Group Inc. στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες είναι ακόμη και απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε νέες μακροχρόνιες μισθώσεις που ψήνονται στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, με το σκεπτικό ότι η στενότητα της χωρητικότητας θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η Carolyn Salzer, επικεφαλής της έρευνας βιομηχανικών και logistics στην Αμερική στην εταιρεία ακινήτων Cushman & Wakefield. “Σε πέντε χρόνια τα ενοίκια θα είναι υψηλότερα”, δήλωσε η ίδια. “Επομένως, είναι προς το καλύτερο συμφέρον των επενδυτών ιδιοκτητών να κάνουν μια βραχυπρόθεσμη μίσθωση τώρα”.

Οι φορτωτές προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κρατήσουν τον πληθωρισμό των μεταφορών σε απόσταση, όπως η ενοποίηση περισσότερων φορτίων για την ελαχιστοποίηση των ταξιδιών με φορτηγά και η ενοικίαση ρυμουλκούμενων φορτηγών για αποθήκευση αντί να πληρώνουν αυξανόμενα ενοίκια αποθηκών.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι εταιρείες δεν έχουν πολλές επιλογές εκτός από το να απορροφήσουν το κόστος ή να το μετακυλήσουν στους πελάτες τους.

Συνολικά, οι μεταφορές σπάνια υπερβαίνουν περισσότερο από το 7% του κόστους των αγαθών που αποστέλλονται, δήλωσε ο Satish Jindel, πρόεδρος της SJ Consulting Group Inc. Για τις περισσότερες εταιρείες, “η αξία του προϊόντος που πουλάτε και η σημασία αυτής της πώλησης είναι πολύ μεγαλύτερη από μια μικρή αύξηση του κόστους μεταφοράς”, δήλωσε ο κ. Jindel. “Δεν θέλετε να πείτε ότι χάσατε μια πώληση επειδή προσπαθούσατε να βρείτε έναν φθηνότερο τρόπο για να το μεταφέρετε εκεί”.

 

Πηγή : The Wall Street Journal